Dodaj do mojego indeksu leków »

Acidolac proszek (Lactobacillus rhamnosus+Fructooligosaccharides) preparaty:

Nazwa handlowa Postać Dawka Opakowanie 75+ Odpłatność Opłata pacjenta (zł) Cena 100% (zł) Wskazania refundacyjne Opis leku
Acidolac (OTC) proszek 10 saszetek 75+: n.d. Odpłatność: 100% Opłata pacjenta (zł): 19,50 Cena 100% (zł): 19,50 Wskazania refundacyjneOpis profesjonalny

Acidolac proszek

Informacja dla pacjenta

Zakłady Farmaceutyczne "POLPHARMA" S.A.

Opis produktu został przygotowany na podstawie materiałów producenta.

SKŁAD
1 saszetka zawiera 4 mld CFU żywych bakterii Lactobacillus rhamnosus GG ATCC 53103 oraz 800 mg fruktooligosacharydów.

ZASTOSOWANIE
Suplement diety Acidolac proszek dostarcza szczep bakterii Lactobacillus rhamnosus GG ATCC 53103, który uzupełnia jelitową florę bakteryjną, oraz prebiotyk. Produkt jest przeznaczony dla niemowląt, dzieci i dorosłych.

PRZECIWWSKAZANIA
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek składnik suplementu.

SPOSÓB PRZYJMOWANIA
Niemowlęta i dzieci do 3. roku życia: zalecana porcja do spożycia to 1 saszetka dziennie.
Dzieci powyżej 3. roku życia i dorośli: zalecana porcja do spożycia to 1-2 saszetki dziennie.
Produkt należy przyjmować w okresie antybiotykoterapii i do 2-3 tygodni po zaprzestaniu stosowania antybiotyków. Produkt można stosować także w podróży ze zmianą strefy klimatycznej, kiedy w przewodzie pokarmowym dochodzi do zmian w składzie mikroflory.
Sposób podawania
Dzieci poniżej 3. roku życia: zawartość saszetki należy rozpuścić w minimum 100 ml płynu; w przypadku niemowląt karmionych piersią zaleca się rozpuszczenie zawartości saszetki w ściągniętym mleku matki. Dzieci powyżej 3. roku życia i dorośli: zawartość saszetki można spożyć bezpośrednio lub po uprzednim wymieszaniu z wodą, jogurtem lub mlekiem; produkt należy spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Nie należy przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.

UWAGI
Produkt nie wymaga przechowywania w lodówce; przechowywać w temperaturze od 15 do 25°C.

Opracowanie: mgr farm. Ilona Ślugaj, współpraca dr n. med. Krzysztof Piwowarczyk