Dodaj do mojego indeksu leków »

Infatrini Powder (Dietary preparation) preparaty:

Nazwa handlowa Postać Dawka Opakowanie 75+ Odpłatność Opłata pacjenta (zł) Cena 100% (zł) Wskazania refundacyjne Opis leku
Infatrini Powder (ŚSPŻ) proszek 1 op. 400 g 75+: n.d. Odpłatność: 100% Opłata pacjenta (zł): 78,00 Cena 100% (zł): 78,00 Wskazania refundacyjneOpis profesjonalny

Infatrini Powder

Informacja dla pacjenta

Nutricia Polska Sp. z o.o.

SKŁAD
100 ml gotowego do spożycia produktu (90 ml wody + 4 miarki produktu) zawiera: 2,6 g białka, 5,4 g tłuszczu (w tym 2,4 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 2,1 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0,86 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych - 25 mg kwasu arachidowego i 25 mg kwasu dokozaheksaenowego), 10 g węglowodanów (w tym 5,4 g laktozy), 0,56 g błonnika; witaminy: 88 mcg witaminy A, 0,15 mg witaminy B1, 0,2 mg witaminy B2, 0,11 mg witaminy B6, 0,3 mcg witaminy B12, 26,7 mcg foilianów, 16 mcg kwasu foliowego, 0,8 mg kwasu pantotenowego, 1,2 mg niacyny, 3,8 mcg biotyny, 13,9 mg witaminy C, 2,4 mcg witaminy D, 2,38 mg witaminy E, 7,07 mcg witaminy K; składniki mineralne: 37 mg sodu, 99,7 mg wapnia, 53,8 mg fosforu, 100 mg potasu, 75 mg chlorków, 1,2 mg żelaza, 9 mg magnezu, 0,8 mg cynku, 18,9 mcg jodu, 0,075 mg miedzi, 0,01 mg manganu, 1,5 mcg chromu, 3,17 mcg molibdenu, 3,57 mcg selenu oraz 3,59 mg nukleotydów, 31,3 mg choliny, 24,8 mg inozytolu, 6,97 mg tauryny, 2 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 ml: 418 kJ (100 kcal). Osmolarność: 340 mOsmol/l. 1 płaska miarka zawiera 5 g proszku.

WSKAZANIA
Do postępowania dietetycznego w niedożywieniu związanym z chorobą i zaburzeniach wzrastania. Produkt jest przeznaczony dla niemowląt od urodzenia i małych dzieci do osiągnięcia 18. miesiąca życia lub 9 kg masy ciała, z zaburzeniami wzrastania, zwiększonym zapotrzebowaniem na energię i (lub) ograniczeniem podaży płynów.

PRZECIWWSKAZANIA
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu.

DAWKOWANIE
Indywidualne, zależnie od wieku, masy ciała oraz stanu klinicznego pacjenta.

Opracowanie: mgr farm. Ilona Ślugaj, współpraca dr n. med. Krzysztof Piwowarczyk