Intesta Max (Sodium butyrate)
Nazwa handlowa | Postać | Dawka | Opakowanie | ![]() |
75+ | ![]() |
Odpłatność | Opłata pacjenta (zł) |
Cena 100% (zł) |
Wskazania refundacyjne Opis leku | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Intesta Max (ŚSPŻ) | granulat | 750 mg | 30 saszetek | n.d. | 75+: n.d. | Ciąża: n.d. | Odpłatność: 100% | Opłata pacjenta (zł): 44,50 | Cena 100% (zł): 44,50 | Wskazania refundacyjneOpis profesjonalny | |
|
Intesta Max
Bioton S.A.
- Skład
- Zastosowanie
- Przeciwwskazania i środki ostrożności
- Sposób przyjmowania
- Uwagi
- Produkty zawierające tę samą substancję czynną
Skład
1 saszetka Intesta Max zawiera 750 mg maślanu sodu.
Zastosowanie
Intesta Max jest preparatem do postępowania dietetycznego w następujących sytuacjach: zespół jelita nadwrażliwego i inne zaburzenia czynnościowe jelit; biegunki i zaburzenia jelitowe wywołane między innymi antybiotykoterapią, radioterapią, chemioterapią lub patogenami; zabiegi chirurgiczne w obrębie jelit; nieswoiste choroby zapalne jelit; choroba uchyłkowa jelit; pobyt w rejonach o niższym standardzie sanitarnym; dieta ograniczająca spożycie błonnika pokarmowego.
Przeciwwskazania i środki ostrożności
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek składnik produktu. Produkt nie powinien być stosowany przez osoby, u których nie stwierdzono wymienionych stanów chorobowych, zaburzeń stanu zdrowia lub nie ma wskazań lekarskich do jego stosowania. Brak danych dotyczących stosowania produktu przez kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.
Sposób przyjmowania
1 saszetka rano po śniadaniu. W zależności od indywidulanego zapotrzebowania, lekarz może zalecić inne porcje do spożycia produktu.
Sposób podawania
Zaleca się bezpośrednio wsypać zawartość saszetki Intesta Max do ust i popić wodą lub innym płynem o temperaturze pokojowej; preparat można także zmieszać z gęstym posiłkiem np. jogurtem lub serkiem.
Uwagi
Produkt należy przyjmować pod nadzorem lekarza. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie stanowi wyłącznego źródła pożywienia.
Opracowanie: mgr farm. Ilona Ślugaj, współpraca dr n. med. Krzysztof Piwowarczyk