KetoCal 2,5:1 LQ MCT Multi Fibre (Dietary preparation ketogenic)
Nazwa handlowa | Postać | Dawka | Opakowanie | ![]() |
75+ | ![]() |
Odpłatność | Opłata pacjenta (zł) |
Cena 100% (zł) |
Wskazania refundacyjne Opis leku | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
KetoCal 2,5:1 LQ MCT Multi Fibre o smaku waniliowym (OTC) | płyn | 32 x 200 ml | n.d. | 75+: n.d. | Ciąża: n.d. | Odpłatność: 100% | Opłata pacjenta (zł): | Cena 100% (zł): | Wskazania refundacyjneOpis profesjonalny | ||
|
KetoCal 2,5:1 LQ MCT Multi Fibre
Nutricia Polska Sp. z o.o.
- Skład
- Zastosowanie
- Przeciwwskazania i środki ostrożności
- Sposób przyjmowania
- Produkty zawierające tę samą substancję czynną
Skład
100 ml produktu zawiera: 4,5 g białka, 14,3 g tłuszczu (w tym 4,8 g kwasów nasyconych, 8 g kwasów jednonienasyconych, 1,5 g kwasów wielonienasyconych, 58,2 mg DHA, 3,6 g MCT), 1,1 g węglowodanów, 1,1 g błonnika, witaminy, składniki mineralne oraz inozytol, cholinę, taurynę, L-karnitynę. Wartość energetyczna dla 100 ml: 637 kJ (153 kcal).
Zastosowanie
KetoCal 2,5:1 LQ MCT Multi Fibre jest preparatem do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna. Proporcja tłuszczu do węglowodanów i białka wynosi 2,5:1. Do stosowania w każdym rodzaju diety ketogennej: klasycznej, MCT, Modyfikowanej Diecie Atkinsa i diecie o niskim indeksie glikemicznym.
Produkt jest odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia lub jako uzupełnienie diety pacjentów w wieku powyżej 8 lat.
Przeciwwskazania i środki ostrożności
Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Pacjenta należy obserwować w kierunku wystąpienia hipoglikemii, kamicy nerkowej, hiperlipidemii i zaburzeń wzrastania.
Sposób przyjmowania
Indywidualne, zgodnie z zapotrzebowaniem pacjenta. Ilość produktu jest zależna od wieku, masy ciała oraz stanu klinicznego pacjenta. Produkt musi być stosowany pod kontrolą lekarza.
Produkt jest gotowy do spożycia. Może być spożywany jako przekąska lub jako składnik potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych.
Opracowanie: mgr farm. Ilona Ślugaj, współpraca dr n. med. Krzysztof Piwowarczyk