KetoCal 3:1 (Dietary preparation ketogenic)
Nazwa handlowa | Postać | Dawka | Opakowanie | Refundacja | Opłata pacjenta (zł) | Cena 100% (zł) | Wskazania refundacyjne Opis leku |
---|---|---|---|---|---|---|---|
KetoCal 3:1 o smaku neutralnym (OTC) | proszek | 1 op. 300 g |
Refundacja brak refundacji |
Opłata pacjenta (zł): |
Cena 100% (zł): |
Wskazania refundacyjneOpis profesjonalny | |
|
KetoCal 3:1
Nutricia Polska Sp. z o.o.
- KetoCal 3:1 - skład
- KetoCal 3:1 - zastosowanie
- KetoCal 3:1 - przeciwwskazania i środki ostrożności
- KetoCal 3:1 - sposób przyjmowania
- KetoCal 3:1 - produkty o tym samym składzie (zawierające te same substancje czynne)
KetoCal 3:1 - skład
100 ml gotowego do spożycia produktu (90 ml wody + 9,5 g proszku) zawiera: 1,4 g białka, 6,4 g tłuszczu (w tym 2,5 g kwasów nasyconych, 1,7 g kwasów wielonienasyconych - 1443 mg kwasu linolowego, 119 mg kwasu alfa-linolenowego, 16,5 mg kwasu arachidonowego i 16,5 mg DHA), 0,67 g węglowodanów, witaminy, składniki mineralne oraz inozytol, cholinę, taurynę, L-karnitynę. Wartość energetyczna dla 100 ml: 273 kJ (66 kcal).
KetoCal 3:1 - zastosowanie
KetoCal 3:1 jest preparatem do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna. Proporcja tłuszczu do węglowodanów i białka wynosi 3:1. Do stosowania w każdym rodzaju diety ketogennej: klasycznej, MCT, Modyfikowanej Diecie Atkinsa i diecie o niskim indeksie glikemicznym.
Produkt jest odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia u niemowląt od urodzenia i dzieci w wieku do 3 lat lub jako uzupełnienie diety u dzieci po 3. roku życia.
KetoCal 3:1 - przeciwwskazania i środki ostrożności
Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Pacjenta należy obserwować w kierunku wystąpienia hipoglikemii, kamicy nerkowej, hiperlipidemii i zaburzeń wzrastania.
KetoCal 3:1 - sposób przyjmowania
Indywidualne, zgodnie z zapotrzebowaniem pacjenta. Ilość produktu jest zależna od wieku, masy ciała oraz stanu klinicznego pacjenta. Produkt musi być stosowany pod kontrolą lekarza.
Zalecane stężenie wynosi 9,5% (9,5 g proszku + 90 ml wody = 100 ml gotowego produktu). Może być przygotowany w formie napoju lub używany jako składnik potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych; można stosować jako zamiennik mąki.
Opracowanie: mgr farm. Ilona Ślugaj, współpraca dr n. med. Krzysztof Piwowarczyk