KetoCal 3:1 (Dietary preparation ketogenic)
Nazwa handlowa | Postać | Dawka | Opakowanie | ![]() |
75+ | ![]() |
Odpłatność | Opłata pacjenta (zł) |
Cena 100% (zł) |
Wskazania refundacyjne Opis leku | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
KetoCal 3:1 o smaku neutralnym (OTC) | proszek | 1 op. 300 g | n.d. | 75+: n.d. | Ciąża: n.d. | Odpłatność: 100% | Opłata pacjenta (zł): | Cena 100% (zł): | Wskazania refundacyjneOpis profesjonalny | ||
|
KetoCal 3:1
Nutricia Polska Sp. z o.o.
- Skład
- Zastosowanie
- Przeciwwskazania i środki ostrożności
- Sposób przyjmowania
- Produkty zawierające tę samą substancję czynną
Skład
100 ml gotowego do spożycia produktu (90 ml wody + 9,5 g proszku) zawiera: 1,4 g białka, 6,4 g tłuszczu (w tym 2,5 g kwasów nasyconych, 1,7 g kwasów wielonienasyconych - 1443 mg kwasu linolowego, 119 mg kwasu alfa-linolenowego, 16,5 mg kwasu arachidonowego i 16,5 mg DHA), 0,67 g węglowodanów, witaminy, składniki mineralne oraz inozytol, cholinę, taurynę, L-karnitynę. Wartość energetyczna dla 100 ml: 273 kJ (66 kcal).
Zastosowanie
KetoCal 3:1 jest preparatem do postępowania dietetycznego w lekoopornej padaczce i innych schorzeniach, w których wskazana jest dieta ketogenna. Proporcja tłuszczu do węglowodanów i białka wynosi 3:1. Do stosowania w każdym rodzaju diety ketogennej: klasycznej, MCT, Modyfikowanej Diecie Atkinsa i diecie o niskim indeksie glikemicznym.
Produkt jest odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia u niemowląt od urodzenia i dzieci w wieku do 3 lat lub jako uzupełnienie diety u dzieci po 3. roku życia.
Przeciwwskazania i środki ostrożności
Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Pacjenta należy obserwować w kierunku wystąpienia hipoglikemii, kamicy nerkowej, hiperlipidemii i zaburzeń wzrastania.
Sposób przyjmowania
Indywidualne, zgodnie z zapotrzebowaniem pacjenta. Ilość produktu jest zależna od wieku, masy ciała oraz stanu klinicznego pacjenta. Produkt musi być stosowany pod kontrolą lekarza.
Zalecane stężenie wynosi 9,5% (9,5 g proszku + 90 ml wody = 100 ml gotowego produktu). Może być przygotowany w formie napoju lub używany jako składnik potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych; można stosować jako zamiennik mąki.
Opracowanie: mgr farm. Ilona Ślugaj, współpraca dr n. med. Krzysztof Piwowarczyk