Dodaj do mojego indeksu leków »

Latopic (Lactobacillus casei+Lactobacillus rhamnosus) preparaty:

Nazwa handlowa Postać Dawka Opakowanie 75+ Odpłatność Opłata pacjenta (zł) Cena 100% (zł) Wskazania refundacyjne Opis leku
Latopic (ŚSPŻ) kapsułki 10 szt. 75+: n.d. Odpłatność: 100% Opłata pacjenta (zł): 20,00 Cena 100% (zł): 20,00 Wskazania refundacyjneOpis profesjonalny
Latopic (ŚSPŻ) kapsułki 30 szt. 75+: n.d. Odpłatność: 100% Opłata pacjenta (zł): 51,70 Cena 100% (zł): 51,70 Wskazania refundacyjneOpis profesjonalny
Latopic (ŚSPŻ) kapsułki 90 szt. 75+: n.d. Odpłatność: 100% Opłata pacjenta (zł): 93,00 Cena 100% (zł): 93,00 Wskazania refundacyjneOpis profesjonalny

Latopic

Informacja dla pacjenta

Instytut Biotechnologii Surowic i Szczepionek BIOMED S.A.

Opis produktu został przygotowany na podstawie materiałów producenta.

SKŁAD
1 kapsułka zawiera 1 mld CFU bakterii szczepów Lactobacillus casei ŁOCK 0919, Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0908, Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0900.

ZASTOSOWANIE
Latopic jest preparatem do postępowania dietetycznego w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry. Produkt jest przeznaczony dla niemowląt, dzieci i osób dorosłych.

PRZECIWWSKAZANIA I ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek składnik produktu. Wskazane jest ostrożne stosowanie bakterii kwasu mlekowego u niemowląt z ciężkim upośledzeniem odporności.

SPOSÓB PRZYJMOWANIA
1 kapsułka dziennie przez co najmniej 3 miesiące.
Sposób podawania
W przypadku niemowląt, dzieci i osób mających trudności z połykaniem kapsułki, można otworzyć kapsułkę, wysypać proszek i rozpuścić w niewielkiej ilości letniego płynu (mleko matki, przegotowana woda o temperaturze pokojowej, preparat hipoalergiczny polecany przez lekarza) - spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Produkt należy przyjmować pod nadzorem lekarza. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie stanowi wyłącznego źródła pożywienia.

UWAGI
Przechowywać w temperaturze 2-8ºC (w lodówce). Jeżeli produkt przechowywany jest poza lodówką w temperaturze do 25ºC, należy go spożyć w ciągu 1 miesiąca.

Opracowanie: mgr farm. Ilona Ślugaj, współpraca dr n. med. Krzysztof Piwowarczyk