Latopic (Lactobacillus casei + Lactobacillus rhamnosus)
Nazwa handlowa | Postać | Dawka | Opakowanie | ![]() |
75+ | ![]() |
Odpłatność | Opłata pacjenta (zł) |
Cena 100% (zł) |
Wskazania refundacyjne Opis leku | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Latopic (ŚSPŻ) | kapsułki | 30 szt. | n.d. | 75+: n.d. | Ciąża: n.d. | Odpłatność: 100% | Opłata pacjenta (zł): 49,70 | Cena 100% (zł): 49,70 | Wskazania refundacyjneOpis profesjonalny | ||
|
|||||||||||
Latopic (ŚSPŻ) | kapsułki | 90 szt. | n.d. | 75+: n.d. | Ciąża: n.d. | Odpłatność: 100% | Opłata pacjenta (zł): 120,00 | Cena 100% (zł): 120,00 | Wskazania refundacyjneOpis profesjonalny | ||
|
Latopic
Instytut Biotechnologii Surowic i Szczepionek BIOMED S.A.
- Skład
- Zastosowanie
- Przeciwwskazania i środki ostrożności
- Sposób przyjmowania
- Uwagi
- Produkty zawierające tę samą substancję czynną
Skład
1 kapsułka zawiera 1 mld CFU bakterii szczepów Lactobacillus casei ŁOCK 0919, Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0908, Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0900.
Zastosowanie
Latopic jest preparatem do postępowania dietetycznego w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry. Produkt jest przeznaczony dla niemowląt, dzieci i osób dorosłych.
Przeciwwskazania i środki ostrożności
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek składnik produktu. Wskazane jest ostrożne stosowanie bakterii kwasu mlekowego u niemowląt z ciężkim upośledzeniem odporności.
Sposób przyjmowania
1 kapsułka dziennie przez co najmniej 3 miesiące.
Sposób podawania
W przypadku niemowląt, dzieci i osób mających trudności z połykaniem kapsułki, można otworzyć kapsułkę, wysypać proszek i rozpuścić w niewielkiej ilości letniego płynu (mleko matki, przegotowana woda o temperaturze pokojowej, preparat hipoalergiczny polecany przez lekarza) - spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Produkt należy przyjmować pod nadzorem lekarza. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie stanowi wyłącznego źródła pożywienia.
Uwagi
Przechowywać w temperaturze 2-8ºC (w lodówce). Jeżeli produkt przechowywany jest poza lodówką w temperaturze do 25ºC, należy go spożyć w ciągu 1 miesiąca.
Opracowanie: mgr farm. Ilona Ślugaj, współpraca dr n. med. Krzysztof Piwowarczyk