Dodaj do mojego indeksu leków »

Diflos preparaty:

Nazwa handlowa Postać Dawka Opakowanie 75+ Odpłatność Opłata pacjenta (zł) Cena 100% (zł) Wskazania refundacyjne Opis leku
Diflos (ŚSPŻ) krople doustne, zawiesina 1 but. 5 ml 75+: n.d. Odpłatność: 100% Opłata pacjenta (zł): 15,90 Cena 100% (zł): 15,90 Wskazania refundacyjneOpis profesjonalny

Diflos

Informacja dla pacjenta

Smart Pharma sp. z o.o.

Opis produktu został przygotowany na podstawie materiałów producenta.

SKŁAD
5 kropli zawiera 1 mld CFU żywych bakterii Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103).

ZASTOSOWANIE
Diflos jest wskazany do postępowania dietetycznego: w czasie i po antybiotykoterapii, w biegunkach o różnej etiologii, w stanach obniżonej odporności organizmu. Produkt jest przeznaczony dla noworodków, niemowląt, dzieci i dorosłych.

PRZECIWWSKAZANIA
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek składnik produktu.

SPOSÓB PRZYJMOWANIA
Zalecana porcja do spożycia:
- w czasie doustnego przyjmowania antybiotyków, jak również po antybiotykoterapii - 5 kropli (niemowlęta i dzieci do 12. roku życia) lub 10 kropli (dzieci powyżej 12. roku życia i dorośli);
- w biegunkach o różnej etiologii - 6 kropli 2 razy na dobę;
- w stanach obniżonej odporności organizmu - 1 kropla raz na dobę;
- prawidłowe funkcjonowanie naturalnej mikroflory jelitowej - 3 krople 2 razy na dobę;
- dolegliwości związane z kolką u niemowląt - 1 kropla przez pierwszy miesiąc życia, następnie 2 krople przez 2. miesiąc życia.
Sposób podawania
Przed użyciem w celu uzyskania jednorodności zawiesiny, produkt należy dokładnie wymieszać. Odmierzoną porcję można podać bezpośrednio do ust dziecka lub wymieszać w zimnym lub ciepłym płynie (np. woda, mleko, sok owocowy) lub w innym półpłynnym pokarmie o temperaturze maksymalnie 25°C.
Produkt powinien być przyjmowany pod nadzorem lekarza. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie stanowi wyłącznego źródła pożywienia.

UWAGI
Przechowywać w temperaturze poniżej 25°C. Po pierwszym otwarciu przechowywać w lodówce.

Opracowanie: mgr farm. Ilona Ślugaj, współpraca dr n. med. Krzysztof Piwowarczyk